ASSISTANT SECRETARY OF DEFENSE
WASHINGTON, D. C. 20301

ST UL 195
HEALTH AFFAIRS

FINAL DECISION:
(OASD(HA) Appeal File 05-79)

The Hearing File of Record, a tape of the oral testimony
presented at the hearing, and the Hearing Officer's
RECOMMENDED DECISION (along with the Memorandum of Con-
currence from the Director, OCHAMPUS) on OASD(HA) Appeal
Case No. 02-79 have been reviewed. It was the Hearing
Officer's recommendation that the CHAMPUS Contractor's
initial determination to deny CHAMPVA benefits for the
14 October 1976 extraction of four impacted third molars
be upheld. It was his finding that the dental services
in dispute did not constitute adjunctive dental care as
set forth in applicable Army Regqulation AR 40-121. The
Acting Assistant Secretary of Defense (Health Affairs)
concurs with this recommendation and accepts it as the
FINAL DECISION, subject to the following comments and
clarification. ~

PRIMARY ISSUE

The primary issue in dispute in this case is whether the
dental care for which CHAMPVA benefits were denied consti-
tuted “adjunctive dental care." By law CHAMPUS benefits

for dental care are limited (and thus by agreement, CHAMPVA
benefits are also so limited). CHAPTER 55, Title 10, United
States Code, Section 1079 (a) (1) states, "...with respect
to dental care, only that care required as necessary adjunct
to medical or surgical treatment may be provided."

/eémphasis added /

The implementing regulation (applicable at the time the
disputed dental care was rendered) further specified
covered dental care to be that dental care required as a
necessary adjunct in the treatment and management of a
medical or surgical condition other than dental.
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(Reference: Army Regulation 40-121, Chapter 1, Section
5-2(3).) _The applicable regulation further states, "The
rimary /medical/ diagnosis must be specific so that the
relationship between the primary condition and the re-
quirement for dental care in the treatment of the primary
medical condition is clearly shown. Dental care to
improve the general health of the patient 1s not neces-
sarily adjunctive dental care." /Emphasis added/
(Reference: Army Regulation 40121, Chapter 1,
Section 1-2(e).) '

The appealing party's representative raised several points
in presenting the position that the disputed dental care
did, in fact, qualify as adjunctive. Nonetheless, it is the
finding of the Acting Assistant Secretary of Defense (Health
Affairs) that the Hearing Officer's conclusion was a proper
one based on the evidence presented and that his rationale
and findings were substantially- correct. However, to be
sure that the appealing party and her representative fully
understand the underlying bases upon which the initial
denial is being reaffirmed and upheld (i.e., specifically
why the disputed dental care does not qualify as "adjunc-
tive"), each of the points presented by the appealing party
is addressed in this FINAL DECISION.

o' Symptoms Preceded Extraction of Impacted Teeth.
First it was claimed that because the appealing
party saw a physician for treatment of nervousness,
loss of appetite, etc., prior to the dental care,
it confirmed the presence of a related medical
condition thus qualifying the dental care in ques-
tion as "adjunctive." However, no evidence was
offered to show (a) that the symptoms were the
result of a non-dental covered condition, or (b)
if they were, that there was any relationship
between the symptoms and the need for dental
care. No specific primary medical diagnosis was
clearly shown which is one of the requirements
in order for dental care to be considered as
adjunctive (Army regulation AR 40-121, Chapter 1,
Section 1-2(e)). The fact that a medical doctor
‘identified a dental problem during an examination
is not unusual and does not automatically qualify
the dental care as adjunctive.
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o Diagnosis: Pericoronitis. Second, it was claimed
that pericoronitis, a condition diagnosed by
the dentist in connection with one of the impacted
third molars, was a medical condition which quali-
fied the care as adjunctive. Pericoronitis is
inflamation of the Gingiva (gums) usually associated
with third molars. It occurs when the impacted molar
breaks through (or is trying to break through) the
gum. It is solely a dental condition, involving only
the teeth and their supporting structure. It' does
not qualify as a primary medical condition. There-
fore the diagnosis of pericoronitis does not qualify
the disputed dental care for consideration as "“ad-
junctive." (Reference: Army Regulation AR 40-121,
Chapter 1, Section 5-2(3j).)

o Diagnosis: Cystic Degeneration. Third, it was
pointed out that the attending dentist presented
another diagnosis, "cystic degeneration." This
condition involves a breaking down of the sack
around the tooth. While if not treated the con-
dition can possibly lead to other complications,
cystic degeneration is itself a dental condition
(rather than a medical one) and cannot be used to
qualify the disputed dental care for consideration

*as adjunctive. Further, the documentation in the
Hearing File of Record, including the radiograph,
gave no indication that cystic degeneration was
actually present. (Reference: Army Regulation
AR 40-121, Chapter 1, Section 5-2(j).)

o Diagnosis: Tumor. Fourth, it was claimed by the
representative that the appealing party had been
advised she had a tumor (or tumors) and it was
implied it was necessary to remove the impacted
third molars to get to the tumor(s). There is no
information in the Hearing File of Record as to
the type of tumor(s). Further, there is no documen-
tation to support this diagnosis--i.e., no cor-
roborating statements from either the physician
or dentist, no operative report, no pathology
report or no evidence of tumors in the radiograph
(which would have indicated any bony growths).

In reviewing the many personal statements sub-
mitted by the representative on behalf of the
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appealing party, it appears likely a misunder-
standing may have occurred relative to this
diagnosis. (The Hearing File of Record in-
dicates the representative may have translated
"cystic degeneration" into "cysts'--and equated
cysts with "tumors.") In the absence of any sup-
porting evidence, this diagnosis could not be
considered in reviewing this case.

Presence of Pain. Fifth, the representative claimed
that the appealing party was in severe pain re-
quiring that the dental work be done immediately.

We do not question that the appealing party may
have been in discomfort as a result of the four
impacted third molars. Since pain was not the
reason for seeking medical care, the severity of
the pain must be doubted. Further supporting this
position is the fact that the pain could not have
been so severe as to be debilitating inasmuch as

the attending dentist and his associate postponed
the extractions for a day due to their personal
commitments. Nor is there any documentation that
the pills provided to the appealing party to relieve
the discomfort until the surgery could be performed

. required a prescription. It is very likely they

weré a standard non-prescription compound. In any
event, this is a moot question because pain re-
sulting from purely dental condition does not
qualify the related dental care as "adjunctive."
As stated previously, there must be a primary
medical condition and the dental care must be
specificly and directly related to the treatment
and management of the primary medical con-

dition. ,
Improved General Physical Condition. Lastly, it
was claimed that the extraction of the impacted
third molars would result in a "remarkable im-
provement" in the appealing party's general physical
condition. It is not argued that having needed
dental work done does not contribute to a person's

-general good health. However, this would not, in

itself, qualify dental care for consideration as
"adjunctive." Again, there must be a specific



31 JUL 1979

FINAL DECISION:
OASD(HA) 05-79 . Page 5

primary medical condition and the dental care must
be necessary to treat and manage that medical
condition. The applicable regulation states,
"Dental care to improve the general health of

the patient is not necessarily adjunctive

dental care." /Jemphasis adde (Reference:

Army Regulations AR 40-121, Chapter 1, Section
1-2(e).)

There was no evidence presented in the Hearing File .of
Record or the oral testimony which supported the ap-
pealing party's claim that the extraction of the im-
pacted third molars met the definition of "adjunctive"
dental care. (Reference: Army Regulation AR 40-121,
Chapter 1, Section 1-2(e).)

RELATED ISSUES

1‘

No Request for Preauthorization. The Hearing File of
Record and the oral testimony verify that the ap-
pealing party and the sponsor, without consultation,
unilaterally assumed that the four impacted molars
constituted an emergency and made no effort to

obtain prior apprval for the now disputed extrac-
tions. Since all levels of appeal decisions as

well as this FINAL DECISION, were based on the
substantive issue of whether the dental care

qualified as '"adjunctive," this violation of pro-
cedural requirements had no impact on the ultimate
decision in this case. However, it is pointed out
that if proper procedure had been followed, the
appealing party and her sponsor would have been
advised prior to having the dental work done, that
CHAMPVA could not extend benefits. While it is
unlikely that a denial would have kept the patient
from proceeding to have the dental care done, it would
have alerted the family to the fact that the dental
care would require personal financing if other coverage
was not available. The primary purpose of preauthor-

ization is to help the beneficiary make informed decisions.

Further, had the appeal review indicated that the dental
care qualified as "adjunctive" but was not an emergency,
lack of such prior approval would have meant benefits
could not be extended unless it could be shown there
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was a good and valid reason why preapproval was not
obtained (which the Hearing File of Record does not
support in this case).

CHAMPUS vs CHAMPVA. It was noted that the repre-
sentative 1n this case frequently pointed out that

the appealing party was covered under CHAMPVA rather
than CHAMPUS. The Hearing File of Record indicates
this to be correct; however, it is a technical issue
only. Under an agreement between the Veterans Admini-
stration (VA) and the Department of Defense (DoD),

DoD administers the CHAMPVA through its managing
agency, the Office of Civilian Health and Medical Pro-
gram of the Uniformed Services (OCHAMPUS). This means
that rules and regulations applicable to CHAMPUS bene-
ficiaries (other than active duty dependents) apply
equally to CHAMPVA beneficiaries. There are only two
differences:

(a) Eligibility, i.e. determined under Title 10 for
CHAMPUS beneficiaries and Title 38 for CHAMPVA
beneficiaries; and

(b) Access, i.e., CHAMPVA beneficiaries do not have
. access to Uniformed Service Medical facilities
as do CHAMPUS beneficiaries.

Therefore, the fact that the applicable Program may
have been erroneously referred to as "CHAMPUS" in-
stead of "CHAMPVA" in no way affected the outcome of
the appeal.

CHAMPVA Booklet: October 1975. The appealing party's
representative frequently referred to the CHAMPVA
Booklet dated October 1975 published by the Veterans
Administration. It's purpose was informational, pro-
viding a general outline of benefits available under
CHAMPVA. However, the booklet does not take precedence
over applicable law and regulations. (For the record,
however, the booklet states specifically that in order
to be considered for benefits, dental care must be a
necessary adjunct to medical and surgical treatment,
that preapproval is required for non-emergency care,
and that routine dental care is excluded.)




31 JUL 1979

FINAL DECISION:
OASD(HA) 05-79 , Page 7

SUMMARY

This FINAL DECISION in no way implies that the appealing

- party did not need the dental services nor that having

the dental work performed did not contribute to her
general good health. It only confirms that the dental
services in dispute do not qualify as "adjunctive"” as
permitted by law and regulation, and thus cannot qualify
for benefit consideration under CHAMPVA.

Our review of this case confirms that full due process

has been afforded the appealing party by CHAMPVA. Issuance
of this FINAL DECISION is the concluding step in the
CHAMPUS/CHAMPVA appeals process. No further administrative
appeal is available.

STGNED

Vernon McKenzie
Acting Assistant Secretary of Defense
(Health Affairs)



